Argali

Gegevens

Volledige totem: Argali
Geboortedatum: 01/10/1987
Lid van de scouts sinds: 1993-1994
Huidig: Stam, sinds 2002-2003
Getotemiseerd: 2002, Herselt
Peter: Gaai
Metekind: /

Over de totem

De argali is de grootste wilde schapensoort ter wereld. Ze leven op de hoogvlakten en steppegebieden van Centraal-Azië. De argali’s zijn meestal te vinden in alpiene weiden en de open plekken in lichte bebossing. Ze kunnen op hoogtes tussen de 300 en 5750 meter gezien worden.
Bij de argali varieert de kleur van de vacht. De grondkleur is in de winter bruin, met roodbruine, donkerbruine en beige variaties. In de zomer zijn de dieren roder van kleur, met een zwarte streep in het midden van de rug, die alleen dan zichtbaar is. Sommige soorten hebben witte punten op de hals en de neus.
De horens van de argali zijn groter en zwaarder dan die van de meeste schapensoorten. Bij sommige soorten kunnen deze wel 164 centimeter lang worden. Deze horens zijn geribbeld en vaak aan de punt afgebroken door onderlinge gevechten.

Eigenschappen

De argali staat bekend als een uitgesproken groepsdier. In eenzaamheid zal de argali snel de moed opgeven, maar in groepsverband kan het vele omstandigheden aan en zal het dikwijls verstandig reageren. Nieuwsgierig en steeds voorzichtig. Vooral voor de oudere dieren heeft de argali veel RESPECT, en zal het zich VOLGZAAM tonen. Slechts zelden is een argali opvliegend, meestal toont het zich kalm en MILD tegenover soortgenoten.