Jaguar

Gegevens

Volledige totem: Explosieve Jaguar
Geboortedatum: 25/03/1997
Lid van de scouts sinds: 2007-2008
Huidig: Leider Welpen
Getotemiseerd: 2012, Rotselaar
Peter: Perdix
Petekind: /

Over de totem

De jaguar is een katachtige die voorkomt in Midden-Amerika en een groot deel van Zuid-Amerika. Hij lijkt oppervlakkig sterk op de luipaard, maar is zwaarder gebouwd en heeft een forsere rozettentekening. De jaguar is de grootste en sterkste kat van Amerika. Het is een stevig gebouwd en krachtig dier met een brede kop en sterke kaken. De poten zijn relatief kort, maar erg sterk. De staart zorgt voor evenwicht bij het springen. De vacht is lichtgeel tot roodbruin met zwarte rozetten, ronde of ovale vlekken met daarin één of twee donkere stippen. Daarnaast bestaat er ook een zwarte variant. Vrijwel ieder dier dat in het leefgebied van de jaguar voorkomt, vormt een potentiële prooi voor dit roofdier. De jaguar is vooral in de ochtend- en avondschemering actief. Het is een solitair dier en het territorium wordt gemarkeerd met krabsporen. Territoria van mannelijke jaguars heeft over het algemeen een grootte van 28-76 km²

Eigenschappen

Dit gevaarlijk roofdier is niet kieskeurig. Wanneer de Jaguar jaagt, is hij uiterst voorzichtig en geduldig. Hij is sterk en heeft goed ontwikkelde zintuigen. Als hij geen prooi vindt, verhuist hij. Niets houdt een Jaguar tegen ook geen stroom want hij is een goede zwemmer. Soms verbergt hij zijn prooi voor later.