Kaketoe

Gegevens

Volledige totem: Markante Kaketoe
Geboortedatum: 19/06/1994
Lid van de scouts sinds: 2007-2008
Huidig: Leider V/G
Getotemiseerd: 2009, Dourbes
Peter: Secretarisvogel
Petekind: /

Over de totem

De kaketoes vormen een familie van 21 soorten in de orde van papegaaiachtigen. De naam is gebaseerd op het Maleise woord “kakektua”, wat “oudere zus” betekent. In dezelfde taal wordt het woord tegenwoordig ook gebruikt om een nijptang aan te duiden. Dit slaat op de bijzonder sterke, gekromde snavel van de kaketoe.
De kaketoes hebben meerdere kenmerken gemeen met andere papegaaien, zoals de gebogen snavel en de vier tenen (twee voorwaarts en twee achterwaarts). Toch zijn er enkele anatomische verschillen. Zo zijn kaketoes gemiddeld groter dan papegaaien en hebben ze vaak een spectaculaire kuif die opgezet kan worden. Ze hebben echter niet de speciale veertextuur die papegaaien verschillende kleuren geeft.
In het wild komen Kaketoes vooral voor in de Filipijnen en de oostelijke eilanden van Indonesië tot Nieuw-Guinea, Australië en de Solomon-eilanden.
Verder zijn kaketoes speelse en aanhankelijke vogels. Ze zijn ook behoorlijk vernielzuchtig en luidrichting, met kreten die kunnen oplopen tot 130 decibel.

Eigenschappen

De Kaketoe is schrander, verstandig, ernstig en zachtmoedig. Hij is nieuwsgierig en heeft een goed geheugen. De Kaketoe sluit graag vriendschap met anderen. Hij wordt onvriendelijk als hij slecht behandeld wordt en hij zal dit niet snel vergeten.