Kariboe (2003)

Gegevens

Volledige totem: Gezapige Kariboe
Geboortedatum: 31/01/1988
Lid van de scouts sinds: onbekend
Huidig: Stam
Getotemiseerd: 2003, Weelde
Meter: Tapir (2001)
Petekinderen: /

Over de totem

Het rendier is de grote grazer van de toendra, ze leven in kuddes. Rendieren eten vooral rendiermos. Dat is een korstmos, een samenleving of symbiose van een schimmel en algen. Als de toendra bedekt is met sneeuw en ijs, weten de rendieren dit met hun hoeven te verwijderen om zo dit diepvrieseten te bereiken. De voornaamste vijand van de kariboe is de wolf die vooral zwakke dieren grijpt. Het rendier is wijdverspreid in het noorden van het holarctisch gebied. Oorspronkelijk werd het dier aangetroffen in Scandinavië, Oost-Europa, Rusland, Mongolië en het noorden van China. Tegenwoordig is het rendier in vele gebieden, voornamelijk zuidelijke gebieden, verdwenen. In Noord-Amerika leeft het dier in Alaska, Canada en de noordelijkste staten van de Verenigde Staten (Washington tot Maine). In Europa leven er nog grote kuddes in Noorwegen, en het noorden van Finland. In mei of juni wordt na een draagtijd van 210 tot 240 dagen één kalf geboren. Het rendier wordt om zijn vacht, zijn vlees, zijn melk en als trekdier gebruikt. Het rendier heeft ogen die aangepast zijn voor de arctische winters. In de winter, als het donker is, zorgt het tapetum lucidum ervoor dat de ogen van het dier een andere kleur krijgen. In de zomer reflecteert het tapetum lucidum geel licht, maar onder invloed van de winter weerkaatst het tapetum lucidum blauw licht. De ogen worden daardoor vermoedelijk 1000 tot 10.000 gevoeliger voor licht, wat wel ten koste gaat van de scherpte van het zicht.

Eigenschappen

Dit rendier is schrander, sluw en heeft een mooi uiterlijk. De Kariboe is een nuttig dier, hierdoor is het gegeerd door de mens. Deze taaie trekker heeft een groot uithoudingsvermogen. De Kariboe leeft in kudden.