Panda (2010)

Gegevens

Volledige totem: Goedhartige Panda
Geboortedatum: 19/10/1995
Lid van de scouts sinds: 2001-2002
Huidig: Leidster V/G
Getotemiseerd: 2010, Neerpelt
Meter: Kwikstaart
Metekind: Stormvogel

Over de totem

Zijn oorspronkelijke habitat zijn de laaggelegen hellingen van berggebieden in het westen van China, zoals in Sichuan en Yunnan. De panda is zwart/wit gekleurd. De zwarte plekken bevinden zich op vaste plaatsen als de oren, ogen, poten en schouders. Het gewicht varieert van 80 kg voor de vrouwtjes tot 100 kg voor de mannelijke exemplaren. Pasgeboren jongen wegen slechts 85-150 gram.
Panda's hebben door de zwarte vlekken groter lijkende ogen en hun zwart-witte vacht een uiterlijk dat sterk aan menselijke emoties appelleert: het dier ziet er schattig uit. Panda's zijn echter beslist niet ongevaarlijk en hebben wel eens mensen aangevallen, al is dit vaak uit irritatie. Panda's communiceren onderling door geluidssignalen, die eerder op het blaten van schapen dan op het brullen van andere berensoorten lijken. Wanneer een panda opgewonden is, kan deze een blaffend geluid voortbrengen. De gemiddelde leeftijd die in het wild bereikt wordt is zo'n 15 jaar. In gevangenschap in dierentuinen kunnen leeftijden tot wel dertig jaar bereikt worden.

Eigenschappen

Panda's zijn zeer zeldzaam en weinig bekend. Ze zijn speels van aard en hebben een ongewoon uiterlijk. Ze zijn spontaan, vrolijk, behendig, aantrekkelijk en aanhankelijk. Ze acclimatiseren snel en zijn steeds goed geluimd.