Stokstaartje (2008)

Gegevens

Volledige totem: Oprecht Stokstaartje
Geboortedatum: 03/05/1993
Lid van de scouts sinds: 1998-1999
Huidig: Stam sinds 2012-2013
Getotemiseerd: 2008, Turnhout
Meter: Slechtvalk
Petekind: /

Over de totem

Het stokstaartje (Suricata suricatta) is een klein roofdier dat tot de mangoesten behoort. Hij leeft in het zuiden van Afrika. Het stokstaartje eet voornamelijk insecten, spinnen, schorpioenen en slakken. Van alle mangoesten zijn de stokstaartjes de meest sociale. Het stokstaartje wordt niet bedreigd. In sommige Afrikaanse huizen kun je stokstaartjes aantreffen.
Stokstaartjes hebben een platte kop, een wit lijf, een lange neus en zwarte vlekken bij de ogen en een lange staart met een zwarte punt. Ze kunnen geluiden horen van 50 meter ver. Stokstaartjes leven in groepen van 10 tot 15 beestjes. De kolonie is goed georganiseerd, iedereen heeft zijn eigen taak. Een stokstaartje houdt de wacht en waarschuwt de rest van de groep als er gevaar dreigt.

Eigenschappen

De Stokstaart is een energieke graver die een ingewikkeld gangenstelsel bouwt. Hij is erg sociaal en wordt daardoor een aanhankelijk huisdier dat zich met opvallend gemak overal thuis voelt. Als hij jong is, is hij erg speels. De Stokstaart handelt zelden instinctief, hij leert veel uit ervaring. Hij lijkt dan ook een goed geheugen te hebben en hij toont zich erg schrander. De Stokstaart is gezellig en vriendelijk, grappig, maar ook steeds waakzaam en uitermate dapper. Het is een zonneaanbidder die je ook vaak in de zon kan zien liggen, maar die dan plots onstuimig en drukdoend met iets bezig kan zijn.