Toekan (2004)

Gegevens

Volledige totem: Expressieve Toekan
Geboortedatum: 06/03/1989
Lid van de scouts sinds: 1999-2000
Huidig: Stam, sinds 2012-2013
Getotemiseerd: 2004, Arendonk
Peter: Eekhoorn
Petekinderen: Arasari, Gekko

Over de totem

Toekans vormen een familie van vogels uit de orde van de spechtvogels. Ze komen voor in Midden- en Zuid-Amerika. Een toekan kan tussen de 30 en 31 centimeter hoog worden, met relatief korte vleugels en een tamelijk lange staart. De rugveren zijn glanzend zwart en meestal is de borst bedekt met een bontgekleurd verenpak. Mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit.
Het meest opvallende kenmerk van de toekan is de grote maar vederlichte gekleurde snavel, die wel half zo lang als het dier zelf kan zijn. Deze snavel is eigenlijk veel te lang om bij het eten veel voordeel te bieden, dit in tegenstelling tot de meeste vogels. Volgens wetenschappers functioneert de snavel als een koelsysteem.

Eigenschappen

Levendige, kleurrijke vogel, opgewekt van aard. Hij vrolijkt de bezoeker op door zijn lachende roep en zijn innemend gedrag. Ze zijn schrander en waakzaam. Tegenover hun soortgenoten zijn ze niet altijd even beminnelijk. Hij is voorzichtig, mooi, vreesachtig en luidruchtig. Toekans leven uitsluitend in het oerwoud waar ze verrassend weinig opvallen, ondanks hun grootte en hun felle kleuren. Als ze hun monotone roep laten klinken, zijn ze over grote afstanden te horen. Afgezien van de bizarre bekoring van hun enorme snavel zijn Toekan verder prachtige vogels; ze worden gemakkelijk tam en zijn ondernemend en speels. Sommigen zijn bovendien goede imitators.